Wizarding School Adventure: Magic Proficiency Exams (A Trivia Quiz)

HP Event Banner

On July 27-Aug. 1, 2015, Pages Unbound is hosting a week-long celebration of Harry Potter! The event leads readers on an interactive journey through their time at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry and features a variety of activities, quizzes, reflections, and guest posts. You’ll want to read the posts in order, so if you’re ever lost, you can head back to the event introduction post, where you will find a schedule and links to all the event activities.

It’s your fifth year at Hogwarts and time to take your O.W.L. exams. Read the questions below carefully and select your answers. Be sure to mark them down on a piece of paper. Record your score when you finish, as well; you’ll use this later during the adventure. You need 8 questions correct to pass. Good luck–and no cheating!

The Exam

1. What type of wood is Harry’s wand?
a.) ash
b.) holly
c.) oak
d.) rowan

2. What language do goblins speak?
a.) Gobbledegook
b.) Gobblish
c.) Gobhoblin
d.) Gobble

3. What is Hermione’s Patronus?
a.) rabbit
b.) falcon
c.) otter
d.) sea horse

4. To whom did the Sorting Hat originally belong?
a.) Slytherin
b.) Ravenclaw
c.) Hufflepuff
d.) Gryffindor

5. Who became Minister of Magic after Rufus Scrimgeour?
a.) Fabian Prewett
b.) Cornelius Fudge
c.) Kingsley Shacklebolt
d.) Hermione Granger

6. What does Ginny Weasley do after graduating from Hogwarts?
a.) join the Ministry of Magic
b.) join the Holyhead Harpies
c.) run a shop in Hogsmeade
d.) become a housewife

7. What is the name of Draco Malfoy’s son?
a.) Scorpius
b.) Orion
c.) Polaris
d.) Castor

8. How do you enter the Hogwarts kitchens?
a.) bow to the knight statue
b.) tickle the fruit on a painting
c.) follow a house elf
d.) stomp on the floor of the Great Hall

9. What did Quirrel teach before becoming DADA professor?
a.) Astronomy
b.) Arithmancy
c.) Ancient Runes
d.) Muggle Studies

10. The Draught of Living Death releases steam of what color?
a.) blue
b.) violet
c.) red
d.) green

11. How does Dumbledore see Harry under the invisibility cloak?
a.) homenum miraris
b.) obvio persona
c.) objecto revelum
d.) homenum revelio

12. What subject does Neville Longbottom teach at Hogwarts?
a.) Defense against the Dark Arts
b.) Herbology
c.) Care of Magical Creatures
d.) Flying

13. Where are the Hufflepuff rooms?
a.) near the one-eyed witch statue
b.) by the Room of Requirement
c.) near the kitchen
d.) by the headmaster’s office

14. What does waddiwasi do?
a.) remove a stuck object
b.) make a voice louder
c.) create water
d.) fold an object

The Answer Key

1. b
2. a
3. c
4. d
5. c
6. b
7. a
8. b
9. d
10. a
11. d
12. b
13. c
14. a

Disclaimer: Harry Potter and Hogwarts belong to J. K. Rowling. This event is a fan-created adventure meant to celebrate Rowling’s wizarding world and is in no way endorsed by her.

12 thoughts on “Wizarding School Adventure: Magic Proficiency Exams (A Trivia Quiz)

    • Krysta says:

      Well, I think most of these actually came from interviews Rowling did after the publication of DH–just to make things a little harder for everyone! 😉


Leave a Reply! We'd love to read your thoughts!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s