Wizarding School Adventure: Reflections on Hogwarts

HP Event Banner

On July 27-Aug. 1, 2015, Pages Unbound is hosting a week-long celebration of Harry Potter! The event leads readers on an interactive journey through their time at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry and features a variety of activities, quizzes, reflections, and guest posts. You’ll want to read the posts in order, so if you missed the first post on “Shopping for School Supplies” or are otherwise here by mistake, you can head back to the event introduction post, where you will find a schedule and links to all the event activities.

Finally, Krysta and I would like to thank all the lovely guest posters who contributed to this part of the adventure! Once you’re finished reading, consider checking out some of their blogs!


Stormy from Book.Blog.Bake, Gryffindor

I was one of those kids who always loved school, so it’s probably not a surprise that many of the Hogwarts parts of Harry Potter were my favorite. It was a school where you not only learned, but learned magic. Potions, Defense Against the Dark Arts, Herbology–you got to learn it all. I would re-read some of the class scenes over and over(though never any scenes that took place in Potions) and wish I could be there too. As I’ve gotten older, my appreciation for the Hogwarts scenes of Harry Potter has evolved from being focused on the learning to the community aspect. While it’s true that the house system Hogwarts employs has its drawbacks, I think there’s something to be said for being known for your best quality. (Ideally. Poor Slytherins get a bad rap in the books because it’s from Harry’s perspective, but I do think ambition can be an admirable trait.) There’s some comfort in knowing, when you’re in a hard spot, that you’re brave or loyal or clever or cunning.

Author M.J. Moores, Ravenclaw

To me Howards is a symbol of diversity and acceptance (yes, even with Slytherin House!). Its mass appeal stems from knowing that it’s ‘okay’ to celebrate who you are and that by working together we are stronger. Durmstrang, Beaubatons and the seven other smaller wizarding schools each have their limitations or ‘restrictions’ – including some not even allowing muggle-borns to attend. The fact that Hogwarts is not perfect but strives for the ideal understanding for everyone to be able to work side-by-side highlights the goal of most progressive nations. Hogwarts is a symbol of equality among all: races, abilities, genders, personalities, beliefs. My Hogwards strives to be the best humanity has to offer (flaws and all) – and sometimes it takes a bit of creative imagination to have hope and believe in the fruition of those ideals.

Author M.J. Moores is an avid reader and writer of speculative fiction and the journey of self-discovery. www.mjmoores.com


Disclaimer: Harry Potter and Hogwarts belong to J. K. Rowling. This event is a fan-created adventure meant to celebrate Rowling’s wizarding world and is in no way endorsed by her.

Wizarding School Adventure: Finding a Home

HP Event Banner

On July 27-Aug. 1, 2015, Pages Unbound is hosting a week-long celebration of Harry Potter! The event leads readers on an interactive journey through their time at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry and features a variety of activities, quizzes, reflections, and guest posts. You’ll want to read the posts in order, so if you’re ever lost, you can head back to the event introduction post, where you will find a schedule and links to all the event activities.


Congratulations! You have graduated from Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry and have successfully chosen your magical career. Follow the directions below to determine where you will live as you pursue your new career path.

Where you will be able to purchase your home depends on your accomplishments during your past seven years at Hogwarts. Add up the points you have earned based on your achievements, then see which houses are available in your price range. Good luck house-hunting!

Tally Your Points

Adventure Points

  • 2 points if you made no enemies at Hogwarts
  • 1 point for becoming an Auror, Ministry Official, Headmaster, Ambassador, or Spy
  • 1 point for being a good pet owner
  • 1 point if you never went to detention
  • -1 point if you ever made a bad impression on Professor McGonagall

Class Points

  • 1 point for each Muggle Studies question you answered correctly
  • 2 points for passing Herbology
  • 1 point for attending Care of Magical Creatures
  • 1 point for attending Divination

O.W.L. Points

  • 4 points for passing the O.W.L. exams
  • 1 point extra for each question you got right beyond the minimum to pass (8)
  • 15 points total (ignore the previous two bullet points) if you answered every O.W.L. question correctly.  Congrats!  You are valedictorian!

Housing Options

Choose any location that is within your range of points or below your range. Let us know what house you’re going to buy in the comments, so others witches and wizards will know if you’re going to be in their neighborhood!

1-5 Points: Cottage
6-10 Points: Suburban House
11-15 Points: Beach House
16-20 Points: Victorian Mansion
21-26 Points: Castle

Housing Poll


Disclaimer: Harry Potter and Hogwarts belong to J. K. Rowling. This event is a fan-created adventure meant to celebrate Rowling’s wizarding world and is in no way endorsed by her.

Wizarding School Adventure: Graduation Gift Guide

HP Event Banner

On July 27-Aug. 1, 2015, Pages Unbound is hosting a week-long celebration of Harry Potter! The event leads readers on an interactive journey through their time at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry and features a variety of activities, quizzes, reflections, and guest posts. You’ll want to read the posts in order, so if you’re ever lost, you can head back to the event introduction post, where you will find a schedule and links to all the event activities.


Congratulations!  You have completed your seventh year of Hogwarts!  Graduation is just around the corner, so make sure you stock up on Hogwarts-inspired gifts for your friends, or peruse some of the options below so you can make some broad hints to your own friends and family!

Link them to their House with a beautiful bracelet (from Hot Topic)

Slytherin bracelet

Buy them an exquisite House pen they can use for years to come (from the Noble Collection)

Hufflepuff pen

Give the gift of luck with a bottle of Felix Felicus (from Hot Topic)

Felix
Make sure they never forget the smell of home with a custom candle (from Mud In My Blood)

harry candle

Ensure the fun never ends with a gift of Wizard’s Chess (from the Noble Collection)

Wizard's Chess

Complete the gift with a House greeting card (by Krysta and Briana)

hogwarts cards 2

Wrap it all up in paper (from Doodle Button)

harry potter wrapping


Disclaimer: Harry Potter and Hogwarts belong to J. K. Rowling. This event is a fan-created adventure meant to celebrate Rowling’s wizarding world and is in no way endorsed by her. The photos of Harry Potter items in this post below to their respective owners. Please follow the links to view/purchase any of these items from their original stores.

Wizarding School Adventure: Career Fair (with Guest Posts!)

HP Event Banner

On July 27-Aug. 1, 2015, Pages Unbound is hosting a week-long celebration of Harry Potter! The event leads readers on an interactive journey through their time at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry and features a variety of activities, quizzes, reflections, and guest posts. You’ll want to read the posts in order, so if you’re ever lost, you can head back to the event introduction post, where you will find a schedule and links to all the event activities.


Welcome, witches and wizards! It’s your sixth year of schooling and time to start thinking about what you would like to do after graduation. Today Hogwarts is hosting a career fair, and several Hogwarts alumni have stopped by to tell you about their magical careers. Be sure to stop by all their booths, and when you’re done you can also check out their blogs.  You can also let us know who has the most convincing career pitch in the comments below!

Enter the Great Hall

Daily Prophet Reporter (Mel @ The Daily Prophecy, Ravenclaw)

“Gossip, gossip and more gossip. Who doesn’t like a good rumor? This is the best way to be the first one to know anything about everything! No secret is safe with us and it is our duty to share them with our people. So, if you have writing ambitions that you want to use for the benefit of our Wizard world, you are the one we are looking for.”

Charter School for Elementary Wizard Education (Zita @ Pages Unbound, Hufflepuff)

“Greetings, young witches and wizards!  Now, I saw many of you stopping by the ‘professor; table just a moment ago.  Truly, being a Hogwarts professor must be one of the most rewarding and exciting careers available. But the key word there is ‘available.’  If you plan on living in Britain, Hogwarts is your only chance at a professorship.  And the slots are limited.  But what if your only dream is to be a teacher?  Don’t worry!  I’m here to tell you about an alternative.

“Most of you from Muggle families attended public schools in your days before Hogwarts.  You learned reading, math, and a dash of history.  But how do young wizards learn to read?  All of you from magical families know that your parents taught you.  In rare cases, you may have had a tutor.  But there are currently no magical grammar schools!  This has been a long-standing problem in the magical world.  We send you off to Hogwarts at the age of eleven with no concept of homework or classroom courtesy – and more often than not poor reading skills – and expect you to thrive.  Furthermore, families with two hard-working parents struggle to educate their children themselves.  No more!

“I come to you as a founding member of the First Charter Schools for Magical Children.  We need enthusiastic young witches and wizards to join our ranks.  Our schools cannot teach magic, of course, but we will be instructing young magical folk in the arts of reading, writing, math, science, and history.  We also plan to offer electives in Muggle studies, taught exclusively by the Muggle-born.  We are partnering with respected Half-Bloods who have experienced Muggle teacher training, and work with an advisory board that includes some of your respected professors.  Further schooling will be necessary if you choose to pursue this career, but scholarships are available.  Come join the future of wizarding education!”

Curse Breaker (Kate @ The Owl and the Reader, Ravenclaw)

Do you hate the idea of spending all your life behind a desk?

Do you want to travel to exotic locations and be able to see the results of your work first-hand?

Do you enjoy a challenge and an adventure with a little bit of danger?

If yes, a career as a curse breaker could be for you!

There is no such thing as a “typical day” in the life of a curse-breaker. They travel to places like Egypt, China and Greece and we disable curses and hexes placed on ancient tombs and burial sites, some are as old as 6,000 years. They bring the treasure they find on those sites to Gringotts.

Curse breakers have a genuine interest in what they do. It’s a very exciting and rewarding profession, and travelling is a big part of the job. However, it can also be dangerous – ancient curses are not to be taken lightly. Therefore, a curse breaker needs to be very skilled in charms, jinxes and hexes, as well as Arithmancy. Knowledge of Ancient Runes is an advantage.

If you believe you have what it takes to be a curse breaker, please come talk to a representative from Gringotts at the careers fair to learn more!

Marketing & Advertising for the Department of Magical Games & Sports (Author Michael Mullin @ Gemiknight Press, Ravenclaw)

career ad


Disclaimer: Harry Potter and Hogwarts belong to J. K. Rowling. This event is a fan-created adventure meant to celebrate Rowling’s wizarding world and is in no way endorsed by her.

Wizarding School Adventure: Magic Proficiency Exams (A Trivia Quiz)

HP Event Banner

On July 27-Aug. 1, 2015, Pages Unbound is hosting a week-long celebration of Harry Potter! The event leads readers on an interactive journey through their time at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry and features a variety of activities, quizzes, reflections, and guest posts. You’ll want to read the posts in order, so if you’re ever lost, you can head back to the event introduction post, where you will find a schedule and links to all the event activities.


It’s your fifth year at Hogwarts and time to take your O.W.L. exams. Read the questions below carefully and select your answers. Be sure to mark them down on a piece of paper. Record your score when you finish, as well; you’ll use this later during the adventure. You need 8 questions correct to pass. Good luck–and no cheating!

The Exam

1. What type of wood is Harry’s wand?
a.) ash
b.) holly
c.) oak
d.) rowan

2. What language do goblins speak?
a.) Gobbledegook
b.) Gobblish
c.) Gobhoblin
d.) Gobble

3. What is Hermione’s Patronus?
a.) rabbit
b.) falcon
c.) otter
d.) sea horse

4. To whom did the Sorting Hat originally belong?
a.) Slytherin
b.) Ravenclaw
c.) Hufflepuff
d.) Gryffindor

5. Who became Minister of Magic after Rufus Scrimgeour?
a.) Fabian Prewett
b.) Cornelius Fudge
c.) Kingsley Shacklebolt
d.) Hermione Granger

6. What does Ginny Weasley do after graduating from Hogwarts?
a.) join the Ministry of Magic
b.) join the Holyhead Harpies
c.) run a shop in Hogsmeade
d.) become a housewife

7. What is the name of Draco Malfoy’s son?
a.) Scorpius
b.) Orion
c.) Polaris
d.) Castor

8. How do you enter the Hogwarts kitchens?
a.) bow to the knight statue
b.) tickle the fruit on a painting
c.) follow a house elf
d.) stomp on the floor of the Great Hall

9. What did Quirrel teach before becoming DADA professor?
a.) Astronomy
b.) Arithmancy
c.) Ancient Runes
d.) Muggle Studies

10. The Draught of Living Death releases steam of what color?
a.) blue
b.) violet
c.) red
d.) green

11. How does Dumbledore see Harry under the invisibility cloak?
a.) homenum miraris
b.) obvio persona
c.) objecto revelum
d.) homenum revelio

12. What subject does Neville Longbottom teach at Hogwarts?
a.) Defense against the Dark Arts
b.) Herbology
c.) Care of Magical Creatures
d.) Flying

13. Where are the Hufflepuff rooms?
a.) near the one-eyed witch statue
b.) by the Room of Requirement
c.) near the kitchen
d.) by the headmaster’s office

14. What does waddiwasi do?
a.) remove a stuck object
b.) make a voice louder
c.) create water
d.) fold an object

The Answer Key

1. b
2. a
3. c
4. d
5. c
6. b
7. a
8. b
9. d
10. a
11. d
12. b
13. c
14. a


Disclaimer: Harry Potter and Hogwarts belong to J. K. Rowling. This event is a fan-created adventure meant to celebrate Rowling’s wizarding world and is in no way endorsed by her.

Wizarding School Adventure: Summer Vacation

HP Event Banner

On July 27-Aug. 1, 2015, Pages Unbound is hosting a week-long celebration of Harry Potter! The event leads readers on an interactive journey through their time at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry and features a variety of activities, quizzes, reflections, and guest posts. You’ll want to read the posts in order, so if you’re ever lost you can head back to the event introduction post, where you will find a schedule and links to all the event activities.


Congratulations!  You’ve made it through another year at Hogwarts, and now it’s time for summer!  Feel free to head out and explore the rest of the wizarding world with this curated list of Harry Potter inspired blog posts.  Let us know about your favorites, or if you have any other link suggestions, in the comments!

All About the Books

Inside the Park

Food Fit for a Wizard

Movie Magic

Wizarding Crafts

Wizarding School Adventure: Classes

HP Event Banner

On July 27-Aug. 1, 2015, Pages Unbound is hosting a week-long celebration of Harry Potter! The event leads readers on an interactive journey through their time at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry and features a variety of activities, quizzes, reflections, and guest posts. You’ll want to read the posts in order, so if you missed the first few posts, you can head back to the event introduction post, where you will find a schedule and links to all the event activities.


You didn’t think you could get through school without attending classes, did you?  Below you’ll find some of the magical classes on your schedule.  Complete as many as you can because these classes will be worth points at the end of the adventure!

Muggle Studies books

It’s time for a pop quiz in your Muggle Studies course!  See if you can answer these questions about Muggle entertainment, in order to judge how well you’d be able to blend into the Muggle world.  Be sure to make a note of how many questions you get correct, as this will be important later in the adventure.  Answers are below the questions in white.  Just highlight the text to read.

1.) Who was the top-grossing actor/actress of 2014?
2.) What Shakespearean character name should you never say in a theatre?
3.) What Marvel Movie was released on July 17, 2015 in North America?
4.) Who was the top-earning musician of 2014?
5.) Who is the author of Twilight?

Muggle Studies Answers

1.) Jennifer Lawrence (source)
2.) Macbeth
3.) Ant-Man
4.) Dr. Dre (source)
5.) Stephanie Meyer

Care of Magical Creatures phoenix

This year in Care of Magical Creatures, you’ll be entrusted with taking care of your own creature!  To find out which one you will be assigned, please refer to the chart below. If you’d like a larger view, just click on the image.

Care of Magical Creatures-min

Herbology plant small

You can’t recognize magical plants if you don’t start with regular plants!  See if you can identify the five plants below.  You can click on the image for a larger view.  You need three right to pass Herbology; passing will earn you points later in the game so remember to make a note of how well you did.  Answers are below the plants in white.  Just highlight the text to see them.

Herbolgy-min

Herbology Answers

1.) hydrangea
2.) oak
3.) sunflower
4.) snapdragon
5.) maple

Divination crystal ball

Tea leaves aren’t the only way to learn things!  You can discover a lot of things about a person just by examining his or her handwriting!  Try writing out one of your favorite book quotes on a piece of paper in your normal handwriting, then look at the list below to see what it says about you!

  • If your letters are large, you have confidence.
  • If your letters are small, you are good at keeping secrets.
  • If your letters slant to the right, you are often in a hurry.
  • If your letters are straight, you enjoy balance in your life.
  • If your letters slant to the left, you like to stop to smell the roses.
  • If you dot your i’s a little to the right, you are optimistic about the future.
  • If you dot your i’s right above them, you are a perfectionist.
  • If you got your i’s a little to the left, you are reflective.
  • If you close all your o’s, you like to finish what you start.
  • If your o’s have an open spot in them, you are open to new ideas.
  • If the crossbars on your t’s slant up, you are ambitious.
  • If the crossbars on your t’s are straight, you have a strong sense of ethics.
  • If the crossbars on your t’s slant down, you like to notice details.
  • If your letters are rounded, you are content with life.
  • If your letters are a bit squished, you’re always looking for new opportunities.
  • If you put a lot of pressure on the paper, you enjoy sharing your opinions.
  • If you write lightly, you like to evaluate all sides of a debate.

Disclaimer: Harry Potter and Hogwarts belong to J. K. Rowling. This event is a fan-created adventure meant to celebrate Rowling’s wizarding world and is in no way endorsed by her.

Wizarding School Adventure: Finding Your Way

HP Event Banner

On July 27-Aug. 1, 2015, Pages Unbound is hosting a week-long celebration of Harry Potter! The event leads readers on an interactive journey through their time at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry and features a variety of activities, quizzes, reflections, and guest posts. You’ll want to read the posts in order, so if you missed the first few posts, you can head back to the event introduction post, where you will find a schedule and links to all the event activities.


Now that you’ve been Sorted, it’s time to start exploring the school! Choose the correct flowchart based on your House, and begin making decisions about how you want your school career to go! This chart is a one-stop adventure that will bring you through to graduation. You should record the career you end up with, as this will be important at the end of the event. However, if you don’t like your career, don’t worry because you’re not stuck with it yet! Some guest posters will be hosting a career fair near the end of the event, introducing you to some other options for magical jobs.

To begin the adventure, you will have to remember whether or not you “gained a friend” during the Diagon Alley flowcart posted yesterday. Note that the UPPERCASE words instruct you to go to other places of the chart, or even to another House’s chart! The diamond symbols mark the end of your path. If you want a larger view of the charts, just click on the images.

Gryffindor

Gryffindor Adventure Chart Smaller-min

Hufflepuff

Hufflepuff Adventure Chart Smaller-min

Ravenclaw

Ravenclaw Adventure Chart Smaller-min

Slytherin

Slytherin Adventure Chart Smaller-min


Disclaimer: Harry Potter and Hogwarts belong to J. K. Rowling. This event is a fan-created adventure meant to celebrate Rowling’s wizarding world and is in no way endorsed by her.

Wizarding School Adventure: The Sorting Hat (A Personality Quiz)

HP Event Banner

On July 27-Aug. 1, 2015, Pages Unbound is hosting a week-long celebration of Harry Potter!  The event leads readers on an interactive journey through their time at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry and features a variety of activities, quizzes, reflections, and guest posts.  You’ll want to read the posts in order, so if you missed the posts from Day 1 or are otherwise here by mistake, you can head back to the event introduction post, where you will find a schedule and links to all the event activities.


Sorting Quiz Instructions: To take the quiz, choose the best answer to each question. Write down the letter of the answer you pick for each question, or simply keep a running tally of how many of each letter you pick. After the last question, count the letters and see which you chose most often. Check the answers to see which Hogwarts House you are destined for.  Be sure to share your result with us in the comments!  You should also remember your House, as this will be important to the rest of your wizarding school adventure!

Disclaimer: This quiz is just for fun, and Pages Unbound makes no claim to know much about your personality at all.

The Quiz

1. Which flower would you most like to grow in a garden?
a.) roses
b.) sunflowers
c.) lilies
d.) marigold

2. If you had one, what would be on your coat-of-arms?
a.) a flower
b.) a hand
c.) stars
d.) a sun

3. Pick a hobby.
a.) reading
b.) writing
c.) crafts
d.) sports

4. If you were a cake, you would be:
a.) carrot
b.) chocolate
c.) vanilla
d.) strawberry shortcake

5. Pick a class:
a.) Ancient Runes
b.) Arithmancy
c.) Potions
d.) Defense Against the Dark Arts

6. Pick your favorite sandwich:
a.) tomato
b.) ham and cheese
c.) finger sandwiches
d.) egg salad

7. You most fear:
a.) compromising your morals
b.) missed opportunities
c.) being misunderstood
d.) being passive

8. Which club would you join?
a.) S.P.E.W.
b.) Quidditch Team
c.) Wizard’s Chess
d.) Dueling

9. How would you describe yourself?
a.) surprising
b.) clever
c.) open-minded
d.) friendly

10. Which would you most like to do?
a.) see a unicorn
b.) swim with the mermaids
c.) fly a hippogriff
d.) tame a dragon

11. What element are you?
a.) earth
b.) water
c.) air
d.) fire

12. What are you most likely to collect?
a.) friends
b.) networking contacts
c.) unusual words
d.) enemies

13. What House would you choose?
a.) Hufflepuff
b.) Slytherin
c.) Ravenclaw
d.) Gryffindor

Read the rest of this entry

Top Ten Tuesday (106): Fellow Book Nerds

Top Ten Tuesday

Top Ten Tuesdays is a meme hosted by the Broke and the Bookish.  This week’s topic is

Top Ten Books with Fellow Book Nerds

1. Anne Shirley from L. M. Montgomery’s Anne of Green Gables: Anne loves poetry and she wants to write.

2. Emily Byrd Starr from L. M. Montgomery’s Emily of New Moon: Emily’s trilogy follows her struggles as she seeks to become a writer.  She has a very influential teacher who is, charmingly, very hard on her work, though ultimately supportive.

3. Jo March from Louisa May Alcott’s Little Women: Perhaps the most well-known aspiring writer.

4. Rebecca Randall from Kate Douglas Wiggin’s Rebecca of Sunnybrook Farm: An aspiring writer who begins, realistically, by not being all that good–not even at spelling.

5. Betsy Ray from Maud Hart Lovelace’s Betsy-Tacy series: I never identified with her personally, but I’m sure a lot of readers did.  She, like the characters just mentioned, wishes to be a writer.

6. Hermione Granger from J. K. Rowling’s Harry Potter series: I think she inspired a lot of girls to embrace their intellectual tendencies.

7. Matilda Wormwood from Roald Dahl’s Matilda: Matilda uses the library to escape her abusive parents.

8. Elizabeth Bennett from Jane Austen’s Pride and Prejudice: I agree with Mr. Darcy–people who read books are people I want to know!

9. Faramir from J. R. R. Tolkien’s The Lord of the Rings: If he were not forced to war, Faramir would be at home supporting the arts.  What a great steward he would have been.

10. Aragorn from J. R. R. Tolkien’s The Lord of the Rings: Aragorn is clearly a master of lore, though forced like Faramir to wield the sword.

Who are some of your favorite book nerds?

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 974 other followers